Indische
Harderwijkers

▲▲▲▲

OGB Design
Welkom Laatste Nieuws KUMPULAN Foto en Film Muziek Familie Albums Onze Veteranen Toen en Nu ... Historie Indische Cultuur Boeken Sociale Media Links Onze Nieuwsbrief Pasar Malam 2022 Contact
Onze Veteranen

EEN VETERAAN PRAAT OVER EEN VETERAAN


Na de totstandkoming vorig jaar van de nieuwe Veteranenwet, is er meer duidelijkheid over de status van de veteraan gekomen. In deze wet zijn verschillende zaken toegevoegd of aangescherpt, zoals de veelgehoorde klacht over de zorgvraag, die nu wel is aangepast. Voorheen had de veteraan pas recht op zorg nadat hij of zij de militaire dienst had verlaten, terwijl nu ook de actief dienende militair terecht onder de wet valt. Edwin Saiboo uit Harderwijk is zo'n actief dienende veteraan.


Edwin Saiboo (1961) is sinds 1983 getrouwd met Annemieke (1960) en zij hebben drie volwassen zoons (1988, 1990, 1992), waarvan er twee thuis wonen. Voor het gezin Saiboo is Harderwijk sinds 1990 het vaste honk. "Na het VWO heb ik in Amsterdam en Leiden wiskunde en informatica gestudeerd. Ik werk sinds 1984 bij het Ministerie van Defensie in de rang van luitenant-kolonel bij de Koninklijke Landmacht. Mijn militaire loopbaan is begonnen in de 'Koude Oorlog' als dienstplichtig reserve officier bij de Infanterie, gevolgd door de opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie met de afstudeerrichting Informatie- en Communicatietechniek. Na mijn aanstelling tot beroepsofficier heb ik verschillende functies bij de verbindingsdienst vervuld zoals: compagniescommandant; Afdelingshoofd Verbindingen en Informatievoorziening van de Luchtmobiele Brigade en hoofd van het Kenniscentrum Bevelvoeringondersteuning bij de School Verbindingsdienst. Momenteel ben ik werkzaam bij de Staf van de Koninklijke Landmacht in Utrecht als hoofd van de afdeling Gereed stelling en Inzet van informatie en communicatie eenheden bij nationale en internationale missies.


Vredesoperaties

Ik ben in mijn loopbaan vier keer operationeel ingezet. In 1995 onder VN-vlag in het VN-hoofdkwartier in het voormalige Joegoslavië en in 2001 als commandant van de Multi Nationale Verbindingscompagnie, als onderdeel van de NAVO-troepenmacht in Bosnië. In 2006 heb ik in Afghanistan gediend als afdelingshoofd Verbindingen en Informatievoorziening bij de NAVO-missie en deel uitgemaakt van de Nederlands-Australische Task Force Uruzgan. Mijn vierde uitzending heb ik als militair attaché bij het Amerikaanse State Department in Israël en Palestina doorgebracht.


Veteranenstatus

Tijdens de Nationale Veteranendag in Den Haag en de herdenking in Wageningen is mij de laatste keer opgevallen dat naast post-actieve veteranen uit Nederlands-Indië, Korea en de vredesmissies, nu ook veteranen meelopen die niet meer bij Defensie werken. Tijdens de Nationale Veteranen dag is deze groep veteranen bijzondere ruimte gegeven om als werknemers in delegaties van PTT, Brandweer, Spoorwegen, Politie of bedrijven, deel te nemen. Ik vind dit geen afbreuk want juist hierdoor wint deze veteranendag aan kracht, omdat ook de 'onzichtbare' veteraan nu zichtbaar wordt.Daarnaast vinden ook de oudere veteranen deze ontwikkeling heel leuk omdat zij nu ook de ervaringen te horen krijgen van de jongeren, want iedere uitzending biedt weer unieke herinneringen. In Wageningen bestaat er al jaren een 'klik' tussen jong en oud en vaak zijn het ook complete reünies. Dit zien we inmiddels ook bij de regionale en vooral de Nationale Veteranendag. Kortom er is geen onderscheid meer tussen actief dienende en afgezwaaide burgers en militairen.

Tot slot kan ik concluderen dat de maatschappelijke waardering de laatste jaren flink is gegroeid, mensen worden er uitgelicht en in zonnetje gezet en dit is een bijzonder positieve bijdrage aan de status. Ook aan de nazorg, die jarenlang heeft ontbroken bij de veteranen uit Nederlands-Indië, Korea, Nieuw-Guinea en Libanon, is de laatste tijd heel veel ten goede veranderd, en dat is zeer verheugend."


Vrije tijd

Naast zijn bezoldigde werkzaamheden is Saiboo sinds 1994 lid van het bestuur van de Vereniging van Officieren Verbindingsdienst (VOV) en sinds 2007 hoofdredacteur van de Intercom; het vakblad van de VOV. Vanaf 1994 is hij lid van de wijk- en buurtvereniging Stadsweiden. Sinds 1979 is Saiboo onafgebroken lid geweest van de VVD Harderwijk-Hierden. Hier is hij politiek actief geworden in 1996 en sinds 2007 tot op heden raadslid. Zijn resterende vrije tijd besteedt Saiboo aan hardlopen en samen met zijn vrouw maken zij lange wandelingen, waarbij ook hun honden natuurlijk bij horen.